Cinian blogi ja artikkelit

Vieraskynä

Maatalous ja digitalisaatio

Maanviljelijälle Cinia ValueNet on kauan odotettu ratkaisu kipeään ongelmaan

Maanviljelyn ohjelmistojen ja palveluiden täytyisi toimia synkronoidusti, jotta viljelijä pystyisi hyödyntämään dataa kaikessa mahdollisessa. Mutta ikävä totuus on, että järjestelmät eivät keskustele keskenään. Tämä on jatkuva ongelma maanviljelijöille, itseni mukaan lukien. Joudun käyttämään aikaa ja vaivaa tietojen kaivamiseen milloin toisesta ohjelmistosta, tulosteesta tai sähköpostista sekä tietojen syöttämiseen käsin ohjelmistoon tai kirjoittamiseen paperille.

Itse halusin alun perin hyödyntää dataa peltotöissä. Hankin ohjelmiston, jolla teen viljelysuunnitelmat ja johon koko perhe kirjaa tekemänsä työtehtävät. Hankin myös kylvökoneen, joka on synkronoitu ohjelmistoon ja johon voin viedä muistitikulla kylvösuunnitelman tiedot. On fiksua, että voin suoraan käyttää ohjelmistoa kylväessäni.

En kuitenkaan voi viedä viljelyohjelmistoon tietoja esimerkiksi kasvilajikohtaisia laskelmia kannattavuuskirjanpidon ohjelmistosta ja päinvastoin. Joudun keräämään tiedot eri ohjelmistoista käsin. Aika vain ei kerta kaikkiaan riitä tähän tekemiseen.

Samaan ongelmaan törmään, kun käytän Suomessa kehitettyä vilja-analyysimittaria, jolla voin jo pellolla mitata mallasohran valkuaispitoisuuden. Mallasohran tuottajana tieto on minulle hyvin tärkeä, sillä minulla voi kasvaa viittä kuutta erilajista ohraa, jotka täytyy pitää erillään. Jos haluan mittaustiedot kannattavuuslaskennan ohjelmistoon, ne pitää hakea ja syöttää käsin.

Nämä ovat perustavanlaatuisia ongelmia, ja juuri näihin Cinia ValueNet vastaa. Se mahdollistaa tietojen automatisoidun välittämisen. Tilanne on kestämätön, kun kaikki pitää tehdä vaikeimman kautta.

Cinia ValueNetin ensimmäinen palvelu, sähköinen Viljapassi tuo myös heti paljon etuja viljelijälle. Kun myyn viljaerän mallastamolle, saan sähköisen Viljapassin. Siihen täytän tiedot, mistä siilosta erä on, mitä lajiketta se on, mitä kasvinsuojeluaineita tuotannossa on käytetty ja niin edelleen. Kun rekka tulee, voin olla vaikka Rukalla, ja sanoa, että hae siitä siilosta. Sitten kuljettaja täyttää oman osansa, vie erän perille, jossa se punnitaan, ja kuljettaja napsauttaa valmis. Sähköinen Viljapassi automatisoi prosessista pois paljon turhaa.

Sähköinen Viljapassi edistää myös viljan vientiä, koska se dokumentoi, mistä erä on lähtöisin. Jos Suomen maatalous aikoo pärjätä, se ei onnistu bulkkituotteilla, ja viljatuotantomme onkin huippulaatua. Maailmalta löytyy ostajia, jotka ovat valmiita maksamaan huippulaadusta enemmän. Kansainvälisessä kaupassa jäljitettävyys on kuitenkin erittäin tärkeää.

sitaatitMielestäni ValueNet on ainoa oikea suunta, johon alan täytyy kehittyä. Suomi on pieni maa, eikä ole järkevää, että on eri järjestelmä joka asialle. Maailmalla on valtavasti tietojärjestelmiä, mutta olisi hienoa, jos saisimme Suomessa kehitettyä niin sanotun standardin, joka vie kehitystä eteenpäin.
Esa Similä, MTK:n peltokasvivaliokunnan puheenjohtaja, maanviljelijä

Kirjoittaja:

Esa Similä, MTK:n peltokasvivaliokunnan puheenjohtaja, maanviljelijä

Cinia on ohjelmistokehityksen koko elinkaaren asiantuntija – meiltä saat vaativien, ammattilaiskäyttöön suunnattujen digitaalisten palveluiden ja sovellusten muotoilun, suunnittelun, pystytyksen sekä ylläpidon, sinun tarpeisiisi räätälöitynä.

Ota yhteyttä